Merkezefendi Geleneksel Tıp Günleri Başlıyor
Denizli Büyükşehir Belediyesi ve Zeytinburnu Belediyesi'nin ortaklaşa bu yıl 4.sünü gerçekleştireceği Merkezefendi Geleneksel Tıp Günleri 15 Mayıs’ta başlıyor.
Denizli Büyükşehir Belediyesi ve Zeytinburnu Belediyesi'nin ortaklaşa gerçekleştireceği Merkezefendi Geleneksel Tıp Günleri 15 Mayıs’ta başlıyor. 4. kez gerçekleştirilecek etkinlik programı ile Denizli'nin değeri olan Merkezefendi'nin bir çok yönüyle tanıtılması hedefleniyor.
Çatalçeşme Oda Tiyatrosu’nda ve bahçesinde yapılacak etkinlikte, Denizli Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Kontrol Daire Başkanlığı Park ve Bahçeler Müdürlüğü, festivale katılan herkese fesleğen dağıtacak. Ayrıca Denizli Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanlığı, festivalde açacağı stantla herkesi ücretsiz sağlık taramasından geçirecek. Her derde deva bitkilerin yer aldığı sergi ve konferanslar da etkinlik kapsamında yer alacak. Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinde görevli öğretim üyesi yaklaşık 12 bilim adamı da Merkezefendi Geleneksel Tıp Günleri'ne katılarak şifa veren bitkiler hakkında bilgilerini paylaşacak.
Merkezefendi Kimdir?
Merkezefendi asıl adı Müslihittin Ebu Taki Musa bin Mustafa bin Kılıç (d. 1460-63?, Sarımahmutlu, Buldan, Denizli - ö. 1552, İstanbul), Türk sufi, hekim ve Halveti Tarikatı'nın Sünbüliye kolu şeyhlerinden.
Ailesinin Selçuklu Germiyanoğullarının bir koluna bağlı olduğu tahmin edilmektedir. Denizli'de ilk öğrenimini babası Hafız Mustafa Efendinin yanında tamamladı. 1478'de gittiği Bursa'da veya İstanbul'da, Veliyüddin Medresesi'nde sürdürdü. Orada Hızırbeyzade Velayettin ya da Velayettin oğlu Ahmet Paşa olmak üzere dönemin önde gelen bilginlerinden İslam bilimleri ve tıp dersleri aldı. Gittiği Karaman'da Halveti şeyhlerinden Habib-i Karamani'ye mürit olma yolunda yaptığı girişimden bir sonuca ulaşamadı. 1493'te İstanbul'a dönerek Halvetiye Tarikatı şeyhlerinden, Sünbüliye kolunun kurucusu Sünbül Sinan'a bağlandı. Tasavvuf eğitimini tamamlayarak Aksaray Kovacı Dede Dergahı'na şeyh olarak atandı. Bir süre sonra da şeyhi tarafından Denizli'ye gönderildi. I. Süleyman'ın (Kanuni) annesi Ayşe Hafsa Sultan'ın Manisa'da yaptırdığı imaretin yanındaki zaviyeye şeyh oldu. Burada, yalnız şeyhliği, eğiitim-öğretim etkinlikleri ile değil, aynı zamanda hekimliği ile de ünlendi. "Mesir" denilen macunu ilk o yaptı ve Nevruz günü halka macun dağıtma geleneğini başlattı. Sünbül Sinan Efendi'nin ölümü üzerine İstanbul'a dönerek onun yerine şeyh oldu.
Bu Kategorideki Diğer Başlıklar