Ana Sayfa Kültür & Sanat Sergiler Denizli Kent Arşivi Bilimin Hizmetinde

Denizli Kent Arşivi Bilimin Hizmetinde

Denizli Kent Arşivi için Pamukkale Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde toplantı düzenlendi ve sergi açıldı.

   Denizli Belediyesi, daha önce Türkiye’nin hiçbir ilinde görülmemiş çalışmayı bilim dünyasının hizmetine sundu. Belediye, Türkiye’deki ilk kez bir ilin Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemi’ndeki, tüm arşivlerini çıkarıp Denizli Kent Arşivi’ni oluşturuldu.
  
Denizli Kent Arşivi için Pamukkale Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde toplantı düzenlendi. 
  
Toplantıya, Denizli Valisi Abdülkadir Demir, Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan, Denizli Milletvekili Nihat Zeybekci, PAÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, Jandarma Komutanı Kurmay Albay Fuat Güney ile çok sayıda protokol üyesi, öğretim üyesi ve öğrenciler katıldı.
  
Başbakanlık Arşiv Uzmanı Muzaffer Çetin, Denizli’nin geçmişiyle ilgili 1500’lü yıllardan 1970’li yıllara kadar belgelerin tamamına ulaşıldığını kaydederek, ‘İlk etapta 52000 Osmanlı Belgeleri’nden, 20000 Cumhuriyet Arşivi Belgeleri’nden toplan 72000 belgeye ulaştık. Çalışmamız bittiğinde 100000 Osmanlı, 40000 Cumhuriyet Dönemi belgeye ulaşmayı hedefliyoruz’ dedi.
   
PAÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, üniversite olarak bu tür etkinliklere her zaman destek verdiklerini, eksikliklerin giderilmesi için de üzerlerine düşen görevi yapmaya hazır olduklarını söyledi. Toplantıda PAÜ Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ali Ünal da, görüşlerini aktardı. 
   
Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan da, kent arşivinin önemine işaret ederek, ‘bugün burada kimliğimizi şehrimizin kendi köklerimizin durağını bir nefes alma noktasında molada beraberiz. Bir millet geçmişini bilmiyorsa kendi gücünü bilemez. Geçmişte ne tür başarılar elde ettiğini ne tür tarihe sahip olduğunu yada avantajını bilmese o milletin güçlü olması yada geleceğe emin adımlarla yürüyebilmesi mümkün değildir. Bu anlamda bizde Denizli’nin ne olduğunu öğrenmemiz gerekiyor. Denizli’nin her yönüyle yaşadığı geçmişi bir noktaya getirmek istiyorduk. Bir kütüphanede toplanması gerekiyor. Biz isitiyoruz ki Denizli’de bir kütüphanemiz olsun. Hem kitap hem de dijital ortamda Denizli hakkında ne varsa bu kütüphanede toplansın. Bugüne kadar Denizli için ne yazılmışsa ne yazılacaksa bir tanesi burada olması gerekir diye düşünüyoruz. Nihat Zeybekci başkanımızın fikriyle başlayan bu çalışmasını tamamlanamk istiyoruz’ dedi.
  
Denizli Milletvekili Nihat Zeybekci de, arşivin oluşturulmasında ilk adımı attıklarını söyleyerek, ‘bundan sonra da bunun yaygınlaştırılarak devam etmesi gerekir. Geçmişimizle ne varsa hepsini çıkartıp geleceğimiz için faydalanmalıyız ’ dedi. Osmanlı arşivinin çok büyük ve geniş olduğuna dikkat çeken Zeybekci, geçmişle ilgili çok önemli dokümanlara ulaşıldığını, arşivin yeni nesillere aktarılmasının önemli olduğunu sözlerine ekledi.
  
Vali Abdülkadir Demir ise büyük devlet olmanın yolunun mutlaka arşivine sahip olmaktan geçtiğini kaydederek, şöyle dedi:
  
‘Osmanlı 600 yıllık hüküm sürdüğü dönemde şuanda görülüyor ki bu işe çok önem vermiştir. Biz maalesef hala bu arşivlerin çok az kısmına ulaşabilir vaziyetteyiz. Ama önemli olan bu işe başlanmış olunmasıdır. Bu işe yürek veren çok değerli üniversiteden hocalarımız ve bu iş için kurulmuş kuruma uzmanlarımızın çok değerli gayretleri var. Tabi Denizli hem bölgede hem ülkede biliniyor ki son yıllarda kent olarak yenileşme çalışması yapmıştır. Ama bu işin bu kısmı düşünülmeseydi hakikaten önemli bir eksiklik olurdu. Bu konuyu düşünenlerin inceliğidir bu aslında. Asıl şimdi iş başlıyor. O arşivleri her konu başlığında ilgili detayların yayın halene getirilmesi gibi önümüzde bir hedef bulunuyor. Sadece uzmanların değil herkesin bilmesi gereken konu haline getirilmesi gerekiyor. Biz valilik ve il özel idaresi olarak diğer kurumlar olarak bu işe destek vermeye hazırız. Denizli için ülkemiz için bunu çok önemli bir görev olduğunu biliyoruz.’
  
Toplantı sonrası Denizli ve ilçelerinde yer alan kamu kurum kuruluşları ile belediye başkanlarına, tarihte kendi kurum ve belediyeleriyle ilgili yaptırılan anlaşmaların kopyası verildi.
  
Daha sonra Denizli Kent Arşivi2nde yer alan 52000 belgeden 135 tanesinin yer aldığı sergi açıldı. Sergi, yarın akşama kadar açık kalacak ve sonrasında Denizli Belediyesi Turan Bahadır Sergi Sarayı’nda 1 hafta boyunca açık kalacak.

 

 


+90 (258) 280 20 20     +90 (258) 280 29 99     denizli@denizli.bel.tr
denizlibuyuksehirbelediyebaskanligi@hs01.kep.tr